Én ting er, at det er rigtigt. En anden ting er, at folk siger det uden helt at vide, hvordan man leder efter det:
Det er godt at have forskelligheder i teams. Faktisk er det sådan, at de bedste teams i virksomheder består af medlemmer med forskellige kompetencer, arbejdsmønstre og personligheder.
Men det, der viser sig at give stor succes hos nogle, bliver til konflikter hos andre, fordi forskellighederne skaber forvirring og irritation, der forhindrer vækst og trivsel i teamet. Hvis ansvar er det? Det er dit – lederens. Og mange – rigtig mange – ledere taler stort og flot om, at der bør være plads til alle. Men i virkeligheden aner de ikke, hvordan de skal bringe forskelligheder frem som fordele i et team.
Det kan læres.
Vi forsøger i denne tekst at pege på, hvorfor forskelligheder i et team er værdifulde, og hvordan du/I kan få dem til at arbejde konstruktivt sammen.
Hvordan er vi forskellige?
Simpelt at svare på, tænker du. Lad mig udfordre dig – der er en del mere i det, end de fleste er opmærksomme på.
Alle mennesker bærer rundt på et indbygget kartotek med billeder af, hvad vi anser som normalt. Nogle gange er vores verdensbillede ens, men ofte møder vi én, der ser verden helt anderledes. Vi kan risikere at diskutere herfra og til evigheden – uden at opdage at vi i virkeligheden ser på to forskellige billeder.
Der er mange forskelligheder, som ikke bliver set i hverdagen, og deres usynlighed kan gøre det svært for os at forstå hinanden. Der kan være forskellighed i:
- Fagspeciale, uddannelse og erhvervserfaring
- Politisk ståsted
- Religion, spiritualitet
- Sociale normer, familiestruktur, døgnrytme
- Kønsidentitet, sexuel orientering, national identitet, fysisk formåen, aldersopfattelse
- Humor, tøjsmag, musiksmag
… og meget mere.
Hvorfor overhovedet arbejde med forskelligheder?
Når det ind i mellem er meget udfordrende at arbejde i eller med et team med store forskelligheder, kan det gavne at holde fokus på, hvad fordelene kan være.
Når et team med mange forskelligheder arbejder effektivt sammen er der ingen, der kan følge med! De skaber resultater som de til og med selv bliver overraskede over.
Jo flere forskellige perspektiver vi hurtigt kan hente frem i et team, des flere vinkler og innovative idéer til problemløsninger kan vi producere. Når vi ser på løsningsforslag i flere dimensioner, bliver de endelige beslutninger mere langsigtede, bæredygtige og succesfulde. Samtidig har et team med forskelligheder alle muligheder for at kommunikere effektivt og engagerende til mange forskellige målgrupper.
Kort sagt:
Forskelligheder i et team giver bedre løsninger på komplekse problemer. Når de bliver ledt optimalt.
Hvad kan du selv gøre?
1) Rekrutter forskelle til teamet
Mange begår den fejl at annoncere og lede de samme steder, hver gang de rekrutterer. Husk at tænke alternativt, hvis du vil have alternative kompetencer, og andre måder at se verden på.
2) Giv Teamet god tid i starten
Det er en hyppigt forekommende faldgrube at kaste sig over opgaverne, inden teamet er rigtigt modent i deres samarbejde. Giv god tid i starten – I skal nok indhente det senere.
3) Vær sikker på, at I har fælles mål
Netop når der er store forskelligheder i et team, kan der være mange forskellige måder at tolke målene på. Vær sikker på, at I har brugt tid nok på at få en fælles forståelse af, hvad I skal levere.
4) Justér undervejs
Alting kan ikke være perfekt fra start til slut. Det er vigtigt at være åben overfor nye ting, der sker både i teamet og i omgivelserne – og så justere undervejs. Det gælder både kompetencer, mål og adfærd i teamet.
Bliv en bedre leder
Det kan være en god investering at få en ekstern specialist til at hjælpe med at holde fokus på teamets effektivitet. Carlsen&E er specialiseret i at frigive potentialet i teams, så både leder(e), teammedlemmer og i sidste ende kunden får løftet opgaven hurtigere og bedre.
Comments are closed.