Monty Python har givet os mange skønne grin, ved at spejle verden 180 grader på hovedet. Deres pointer er faktisk ofte alvorlige, og vi griner dybt indefra når de rammer os. Min personlige favoritscene fra ‘Life of Brian’ er balkonscenen, der for mig har noget på hjerte om diversitet og inklusion.
Lad os lige gense den sammen … altså:
Brian står som ufrivillig rollemodel og autoritet på balkonen og kommunikerer sin gældende sandhed: “HOLD OP med at følge efter mig! I skal tænke selv! I er alle selvstændige individer – I er alle forskellige!”
Det kunne han måske være sluppet godt fra, hvis ikke vores ven nede blandt tilhørerne havde haft en tydelige følelse af at være del af et større fællesskab, der har fulgt efter Brian længe. Vores ven i mængden føler sig tvunget til at kvittere med et: I am not! Hvilket får de andre i skaren til at tysse uforstående på ham.
Lad os så lige spejle scenen 180 grader tilbage til virkeligheden … altså:
Magten står på scenen og prædiker organisationens normer i form af årets succeser og tilhørende værdisæt. “Her hos os er vi alle sammen fælles om at have fokus på diversitet og inklusion.” Flertallet synes det lyder da meget fint – nikker, smiler og ser interesserede ud. Lige pludselig er der én der rækker hånden op og siger ‘Jeg synes faktisk ikke det passer! Jeg synes ikke vi gør nok ud af at give plads til mangfoldighed” – hvorefter skaren sender uforstående og let himmelvendte blikke til vedkommende og prædiken kan genoptages i god ro og orden med et par banale eksempler på, hvordan magten da har ret.
Det er da helt VILDT sjovt, synes jeg … i al sin absurditet! Vi siger vi ønsker diversitet og en inkluderende kultur, men ubevidst og uskyldigt kommer vi igen og igen til at bekræfte det modsatte ved hjælp af forskellige herskerteknikker. Med vores blikke, vores suk og ved enten at kommentere eller ignorere anderledes og overraskende adfærd.
Hvis du gerne vil være dygtig til at øge diversiteten og skabe en inkluderende kultur på din arbejdsplads, er du nødt til at interessere dig for de bagvedliggende magtstrukturer og herskerteknikker, der optræder i forbindelse med de herskende normer. Det er magthavere, der skal være i stand til at identificere de normer, der trænger til et Normvrid™. Du bør være særlig nysgerrig på magtstrukturer hvis du SELV er leder og dermed en del af magten. Uden selvforståelse ingen forandring. Nedenfor får du en hurtig gennemgang af 5 teknikker, der kan opdages hvis du kigger godt efter. De ses når magthavere bevidst eller ubevidst gør sit bedste for bevare magten.
Læs dem igennem og tænk over hvornår du selv kommer til at bruge dem (dine egne skyggesider), og på hvilken måde de går ud over andre.
De 5 herskerteknikker
De 5 herskerteknikker er formuleret af Berit Ås (Norsk professor emerita i socialpsykologi) som hun har observeret dem udspille sig, når dem der har magten til at bestemme, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, ønsker at bevare den. Hvadenten det sker bevidst eller ubevidst.
1. Usynliggørelse
- Man behandler en person eller en gruppe som om de ikke fandtes. Det sker pga. af uvidenhed, gammel vane eller ond vilje. Det gør de ramte usikre og giver en følelse af ubetydelighed.
2. Latterliggørelse
- Man tilraner sig magten ved at latterliggøre og formindske sit offer ved at gøre personen til en man kan grine af. En man griner af behøver ingen at tage alvorligt.
3. Tilbageholdelse af information
- Man sørger for at personen forbliver uvidende om bestemte sager. Når man skal tage beslutninger har man brug for de nødvendige data, så tilbageholdelse af information bliver et måde at beholde og udøve magt og indflydelse.
4. Dobbelt-afstraffelse
- ‘Damned if you do, damned if you don’t’ teknikken. Man sørger for at det aldrig er godt nok. Hvis personen er grundig er der ‘for meget fokus på detaljerne’ – hvis personen er direkte er vedkommende ‘for dominerende’ – hvis personen er god til at lytte er det gode råd: ‘Nu skal du sørge for at sætte dig igennem’.
5. Påføring af skyld og skam
- Den femte herskerteknik indebærer at få nogen til at føle skyld og skam for en hændelse selvom de ikke selv er den udløsende faktor. At påføre andre skyld og skam er en slags kombination af de 4 forrige, der ikke efterlader andre muligheder end at føle sig forkert.
Carlsen&E hjælper med at styrke tillid og samarbejde på danske og internationale arbejdspladser. Vi ved at omfattende bevidsthed, stor tillid og godt samarbejde giver de bedste beslutninger.
Kontakt os hvis du vil høre mere om hvordan vi arbejder.
Næste post under emnet diversitet kommer til at handle om Normstrukturer. Du kan også melde dig til vores 3 timers gratis workshop den 9. maj om dette spændende emne.
Comments are closed.