En guide til dig, der vil fremkalde den empatiske adfærd i hver enkelt mødedeltager
Endnu et hurtigt hurtigt møde, hvor fagpersoner fra forskellige områder suser til samling for at koordinere deres indsats uden egentlig mødeleder? Gør gruppen en tjeneste og grib rattet! Alle kan vælge at tage et ansvar for at hjælpe gruppen med at finde sammen i åbenhed og tillid. Magien opstår først når nogen rent faktisk GØR det – så Just Do It!
Som medlem af din gruppe ville jeg elske at blive styret ud fra disse fire fantastiske fif:
1. Sæt tonen! Godt begyndt er halvt fuldendt
Den første, der tager ordet, sætter tonen for mødet og det skal være dig! Du skal hurtigst muligt skabe et rum, hvor vi i gruppen arbejder langsomt for at nå hurtige resultater. Intentionen er at skabe ro og plads til os alle og klæde os på til at løse vores individuelle opgaver endnu bedre når vi går hver til sit. Start en kort og præcis check-in runde der afdækker hvilken energi vi hver især bringer med ind i mødet og hvad vores forventninger til mødet er. Brug et stopur og fortæl at målet er at alle kommer hurtigt til orde. Prøv med 1 ½ minut til hver.
Vis de relevante spørgsmål. f.eks.
- Hvilken energi / humør har du med til mødet i dag?
- Hvad ønsker du at få ud af mødet?
- Hvordan vil du selv bidrage til at opnå det?
2. Giv næring til den psykologiske tryghed du er i gang med at skabe
Sørg for at vi alle gør os umage med at LYTTE grundigt til hinanden og ikke kun til de mest højrøstede. Hold et øje på fordelingen af taletiden og hjælp os blidt til at blive opmærksomme på en eventuel skæv fordeling. Vis vejen ved også selv at være åben. Hav mod til at vise sårbarhed og få os til at fortælle om vores forskellige udfordringer. Undgå at vi kaster os over det første gruppemedlem, der vælger at være åben om sine problemer og bare bader vedkommende i en masse u-inviterede såkaldte gode råd. Det skaber utryghed og lav åbenhed. Hjælp os i stedet til først at undersøge hvad der er brug for. Vi kan ikke på forhånd vide om det blot et fornuftigt øre, en delt erfaring eller et enkelt godt råd. Huske at gode råd skal være ‘by invitation only.’ Spørg hvordan du og gruppen kan hjælpe! Empati er at kunne sætte sig i en anden persons sted og stille et par uddybende relevante spørgsmål om hvad vedkommende har brug for for at komme videre. Ikke bare at tale idéer og løsninger ud fra eget perspektiv.
3. Hold energien oppe og bevæg mødet fremad
Vær ikke bange for at jævnligt at stille spørgsmål som blidt bringer os tilbage på agendaen:
- Hvad er vores næste skridt?
- Hvem gør hvad efter dette møde?
- Hvad vi tager med os herfra?
4. På en skala fra 1 til 10 hvad synes du om stemningen og resultatet af mødet?
Husk at holde øje med klokken så der bliver tid en til ordentlig afrunding. Vær opmærksom på at alle helt sikkert skal noget lige bagefter – og at der SKAL være tid til at afslutte. Det sidste skal være en hurtigt refleksion hvor alle siger deres mening højt:
- Dét gode ved dagens møde var …
- Det var rart at være mig når …
- Mødet næste gang kan blive endnu bedre hvis jeg …. vi …
Ved at sætte ord på mødets dynamik hver gang kan du hjælpe os som gruppe til at træne vores empatiske evne og udvikle en mere empatisk og effektiv mødekultur over tid.
Comments are closed.